Thursday, August 29, 2013

Η φροντίδα και προστασία της επιδερμίδας

Δεν ξεχνάμε τον καθαρισμό και την επαρκή ενυδάτωση


Ο ήλιος και η θάλασσα, αποτελούν πηγή υγείας και ευεξίας ικανής να μας φτιάξει τη διάθεση. Έχουν όμως και τις βλαβερές συνέπειες όπως αφυδάτωση, ξηροδερμία, απώλεια ελαστικότητας του δέρματος. Είναι πολύ σημαντικό να φροντίζουμε το δέρμα μας, αφού πρόκειται για τον καθρέφτη της ψυχής μας που αντανακλά τα συναισθήματά μας κάθε ώρα και στιγμή.Το τρίπτυχο της σωστής φροντίδας είναι: καθαρισμός - ενυδάτωση - προστασία.

Καθαρισμός

Ήλιος, σκόνη, μακιγιάζ είναι παράγοντες ιδιαίτερα επιβαρυντικοί για την ομορφιά της επιδερμίδας. Εκτός όμως από την αναγκαιότητα ενός καλού καθαρισμού για τη διατήρηση της ισορροπίας στο δέρμα μας, αυτός αποτελεί επιπλέον και βασική προϋπόθεση για την καλύτερη απορρόφηση των ειδικών προϊόντων φροντίδας και περιποίησης.

Κάθε τύπος δέρματος έχει τις δικές του ανάγκες, οι οποίες με τη σειρά τους καθορίζουν το κατάλληλο προϊόν και τον τρόπο χρήσης. Το τελικό αποτέλεσμα όμως θα πρέπει να είναι το ίδιο για όλους τους τύπους, ένα φρέσκο, δροσερό και λαμπερό πρόσωπο.

Στην καθημερινή περιποίηση του προσώπου, οφείλουμε να εντάξουμε και τη φροντίδα του λαιμού, καθώς πρόκειται για μια ιδιαίτερα ευαίσθητη περιοχή που έχει εξίσου ανάγκη από καθαρισμό και ενυδάτωση.

Ενυδάτωση του δέρματος

Ενυδάτωση είναι μια αισθητική περιποίηση του δέρματος, με την οποία το βοηθούμε να επανάκτηση τη χαμένη του υγρασία, αλλά και να μπορέσει να τη διατηρήσει στις στοιβάδες του. Βέβαια δεν είναι απαραίτητο να είναι ένα δέρμα αφυδατωμένο για να χρήζει τέτοιας θεραπείας, αφού μπορεί να γίνει και προληπτικά και σε υγιή δέρματα που όμως θέλουν να συντηρήσουν την εικόνα τους.

Η περιεκτικότητα του ανθρωπίνου σώματος σε νερό είναι πολύ μεγάλη. Η διατήρηση αυτής της ποσότητας νερού εξαρτάται από την ισορροπία μεταξύ πρόσληψης και απώλειας. Το νερό και οι ηλεκτρολύτες προσλαμβάνονται με την τροφή και τα ποτά και αποβάλλονται με τα ούρα, τα κόπρανα και τον ιδρώτα.

Η χαμένη υγρασία της επιδερμίδας θα πρέπει να αναπληρώνεται καθημερινά με τη χρήση των σωστών προϊόντων, ώστε το δέρμα να παραμείνει πάντα απαλό και ελαστικό. Αντικαθιστούμε έτσι τα λιπίδια και το νερό που αποβάλλεται λόγω ηλικίας, κλίματος ή των ασθενειών.

Το πρώτο βήμα φροντίδας του δέρματος μας έγκειται στο σωστό καθαρισμό του.

Ένα αφυδατωμένο δέρμα συνήθως δείχνει θαμπό, κουρασμένο, ενώ πολλές φορές εμφανίζει λεπτές γραμμές και ρυτίδες (ακόμα και σε μικρές ηλικίες) και έχουμε μία αίσθηση «τραβήγματος».

Το δεύτερο βήμα περιποίησης του είναι να το βοηθήσουμε να αποβάλλει τα νεκρά κύτταρα που συσσωρεύονται στις επιφανειακές στοιβάδες του. Αυτή είναι μία διεργασία που γίνεται φυσιολογικά από τον ίδιο τον οργανισμό, απλώς εμείς επιταχύνουμε αυτήν τη διαδικασία απομάκρυνσης των νεκρών κυττάρων που φράζουν τους πόρους του δέρματός μας και το δυσκολεύουν να αναπνεύσει και να προσλάβει τα πολύτιμα γι’ αυτό στοιχεία, με τη χρήση ενός απολεπιστικού παράγοντα. Θα πρέπει όμως να γίνεται σωστά και με μέτρο (ποτέ πάνω από μία φορά την εβδομάδα).

Η χαμένη υγρασία της επιδερμίδας θα πρέπει να αναπληρώνεται καθημερινά, πρωί και βράδυ με τη χρήση της σωστής ενυδατικής κρέμας, έτσι ώστε το δέρμα να διατηρήσει ή να επανακτήσει την ελαστικότητά του και να είναι υγιές. Οι καλύτερες είναι αυτές που περιέχουν Υαλουρονικό Οξύ, όπως η Face Control. 

Οι περισσότερες ενυδατικές έχουν ως βάση το νερό, το οποίο δίνει πλαστικότητα στα κύτταρα της επιδερμίδας, ώστε το δέρμα να γίνεται πιο μαλακό και λείο.


Αν η επιδερμίδα σας είναι θαμπή και στεγνή, καλό θα ήταν να διαλέξετε ένα προϊόν πλούσιο και λιπαρό που θα ανακουφίσει από την ξηρότητα που παρατηρείται κυρίως στις παρειές και το μέτωπο.

Στην περίπτωση που έχετε ένα λιπαρό δέρμα επιλέξτε μία κρέμα με πιο λεπτόρρευστη υφή που δεν θα μπλοκάρει τα ήδη βεβαρημένα σημεία (όπως στο μέτωπο, τη μύτη και το πηγούνι) και δεν θα δημιουργήσει φαγέσωρες (μαύρα στίγματα).

Η κατάλληλη ενυδατική κρέμα λειτουργεί ως ασπίδα προστασίας από όλους τους επιβλαβείς εξωγενείς παράγοντες.

Μάσκες ομορφιάς

Η μάσκα είναι ένα από τα πιο δραστικά προϊόντα για την περιποίηση του δέρματος.

Η βασική δράση μιας μάσκας καθώς συστέλλεται και σκληραίνει πάνω στο δέρμα, είναι να βελτιώσει τη λειτουργία του δέρματος στα εξής σημεία:

- Να ηρεμήσει το νευρικό πλέγμα του προσώπου, ώστε να μειώσει την ενδεχόμενη υπερερεθιστικότητα.

- Να χαλαρώσει προσωρινά το μυϊκό δίκτυο του προσώπου και να αρχίσει πάλι να λειτουργεί ανανεωμένο.

- Να επιφέρει μία συστολή στο δέρμα, με αποτέλεσμα οι ρυτίδες (κυρίως στα μάτια και το μέτωπο) να γίνονται λιγότερο ευδιάκριτες.

Πλαστικές μάσκες

Είναι παρασκευασμένες από υλικό, το οποίο μπορεί να σκληραίνει επάνω στο πρόσωπο με προοδευτική εξάτμιση των υγρών του.

Είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικές στην καταπολέμηση των ρυτίδων.

Συνδυάζονται με διάφορες καλλυντικές κρέμες που θέλουμε να προωθήσουμε για να εισχωρήσουν στο δέρμα.

Βιολογικές μάσκες

Περιέχουν εκχυλίσματα και ουσίες ζωικής ή φυτικής προέλευσης και οργανικά στοιχεία, τα οποία επιδρούν στην αποκατάσταση της δερματικής ισορροπίας.

Οι βιολογικές μάσκες διακρίνονται σε:

- Βιολογικές μάσκες με κρεμώδη υφή, οι οποίες δε στεγνώνουν στο δέρμα.

- Βιολογικές μάσκες υγρής μορφής, οι οποίες αφού απλωθούν στο πρόσωπο στεγνώνουν, συστέλλονται και ακινητοποιούν το μυικό δίκτυο του προσώπου με ήπια δράση.

Οι βιολογικές μάσκες δίνουν μια αίσθηση ξεκούρασης και έχουν και αυτές αντιρρυτιδικό και χαλαρωτικό αποτέλεσμα. Τα συστατικά τους εισχωρούν στο δέρμα μέσω των θυλάκων των τριχών και διεγείρουν τη ζωτικότητά του.

Εκτός βέβαια από τα ειδικά προϊόντα φροντίδας και ομορφιάς, που μπορούνε να χρησιμοποιήσουμε για να εξασφαλίσουμε τη λάμψη στο δέρμα μας, δεν πρέπει να ξεχνάμε την ευεργετική επίδραση του νερού στην υγεία της επιδερμίδας (6-8 ποτήρια νερό την ημέρα) καθώς και τις εμφανείς δυσάρεστες επιπλοκές που επιφέρει το άγχος, αλλά και η υπερκατανάλωση αλατιού και αλκοόλ. Ένα σημαντικό βήμα για να εκπέμψουμε αυτήν τη λάμψη είναι να βάλουμε στη ζωή μας όρους όπως σωστή διατροφή και άσκηση.

Η ομορφιά είναι κάτι που υπάρχει μέσα στον καθένα μας. Από τη στιγμή που οι ίδιοι νιώθουμε όμορφα με τον εαυτό μας, αυτό θα βγάλουμε και προς τα έξω.

Πηγή: diatrofi.gr

0 comments:

 
Υαλουρονικο © 2007 Template feito por Áurea R.C.