Sunday, January 15, 2012

Κρύψτε χρόνια με 10 αντιγηραντικές τροφές


Φανείτε νεότερη ακολουθώντας τη σωστή διατροφή

Οι τελευταίες έρευνες δείχνουν ότι υπάρχουν τροφές που μπορούν να χτίσουν μυς, να ωφελήσουν τον εγκέφαλο, να εμποδίσουν την εμφάνιση ρυτίδων, να δυναμώσουν τα οστά, να ευεργετήσουν την καρδιά και να τονώσουν το ανοσοποιητικό μας. Και το καλύτερο είναι ότι μπορεί να υπάρχουν ήδη στην κουζίνα μας. 

Όχι, δεν υπάρχουν τροφές με μαγικές ιδιότητες, όπως το σπανάκι του Ποπάι και τα φιστίκια του Σούπερ-Γκουφι. Υπάρχουν, όμως, τροφές με πολλαπλά ωφέλιμα συστατικά, με αντιοξειδωτικές ουσίες και με ιδιότητες που μπορούν να ανεβάσουν τους καταναλωτές τους ένα σκαλί παραπάνω σε θέματα υγείας και αντιγήρανσης.

Για να μπορείτε κι εσείς να κρύβετε άφοβα την ηλικία σας και να μην σας προδίδει τίποτα, αλλά και να αισθάνεστε κάποια χρόνια νεότεροι λόγω της καλής σας υγείας και εμφάνισης, δοκιμάστε τις παρακάτω τροφές σε καθημερινή βάση. Οι ειδικοί υπόσχονται ότι θα σας χαρίσουν νιάτα… έσω κι έξω.

Ακτινίδιο: το φρούτο της νεότητας
Μαζί με τις μπανάνες, τα ακτινίδια έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο, ενώ είναι πλούσια και σε βιταμίνη C και λουτεΐνη, ένα καροτενοειδές που μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Βάλτε τα στο διατροφικό σας πρόγραμμα και μην ξεχνάτε ότι η φλούδα τους τρώγεται και μάλιστα είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά.

Δεντρολίβανο: προστασία απέναντι στο εγκεφαλικό

Το καρνοσικό οξύ που βρίσκουμε στο βότανο αυτό φαίνεται πως μειώνει τον κίνδυνο για εγκεφαλικό κατά 40%, σύμφωνα με μελέτη που έγινε σε ποντίκια και δημοσιεύτηκε στο Journal of Neurochemistry. Ο λόγος είναι ότι το καρνοσικό οξύ ενεργοποιεί τη διαδικασία που δημιουργεί «ασπίδα» στα εγκεφαλικά κύτταρα απέναντι στις ελεύθερες ρίζες, οι οποίες μπορούν να χειροτερέψουν τις επιδράσεις του εγκεφαλικού. Ένα έξτρα όφελος του δεντρολίβανου είναι επίσης ότι μας προστατεύει απέναντι σε εκφυλιστικές ασθένειες όπως το Αλτσχάιμερ, αλλά και από τις γενικότερες επιδράσεις του γήρατος.

Αμύγδαλα: και θρεπτικά και αντιοξειδωτικά
Αυτό το πλούσιο σε ενέργεια σνακ μπορεί να ρίξει την κακή (LDL) χοληστερόλη, αλλά και να αποτελέσει μια καλή τροφή για διαβητικούς, μειώνοντας τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, λόγω των φυτικών στερολών του. Τα αμύγδαλα είναι επίσης πλούσια σε αμινοξέα, τα οποία ενισχύουν τα επίπεδα τεστοστερόνης και την ανάπτυξη των μυών, ενώ έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Ε, η οποία μας προστατεύει από τις βλαβερές συνέπειες του ήλιου (περίπου 20 αμύγδαλα την ημέρα μπορούν να αυξήσουν την προστασία μας από τις ακτίνες UV). Συν τοις άλλοις, η βιταμίνη Ε είναι αντιοξειδωτική κι έτσι κρατά τις αρτηρίες καθαρές από τις επικίνδυνες ελεύθερες ρίζες, ενώ βοηθά στη μείωση της φθοράς της μνήμης που επέρχεται με το πέρασμα των χρόνων.

Λιναρόσπορος: για υγιή επιδερμίδα
Γεμάτοι πρωτεΐνη και φυτικές ίνες, οι μικροί αυτοί σπόροι είναι πλούσιοι σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τα οποία δρουν αποτελεσματικά όσον αφορά την επιδερμίδα, σβήνοντας της κηλίδες και διώχνοντας τις λεπτές ρυτίδες. Ακόμη, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο British Journal of Nutrition, περίπου μισή κουταλιά λιναρόσπορου καθημερινά για 6 εβδομάδες μπορεί να διώξει τους ερεθισμούς και τις κοκκινίλες στο δέρμα και να το αφήσει ενυδατωμένο. Πέρα από την υγεία της επιδερμίδας, τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα του λιναρόσπορου, όπως γνωρίζουν οι περισσότεροι, κάνουν καλό στην καρδιά ρίχνοντας τη χοληστερίνη με κατανάλωση 20 γραμμαρίων σπόρων την ημέρα. Δοκιμάστε να τους προσθέσετε στη σαλάτα, το γιαούρτι και τη βρώμη σας σε συστηματική βάση για καλύτερα αποτελέσματα.

Τόνος: βάζει Α με… τόνο στην καρδιά
Η αγαπημένη σας τονοσαλάτα κρύβει ένα μικρό, αλλά εξαιρετικά ωφέλιμο μυστικό: το σελήνιο. Το θρεπτικό αυτό συστατικό βοηθά στην προστασία της ελαστίνης, της πρωτεΐνης δηλαδή που διατηρεί την επιδερμίδα απαλή και σφιχτή. Το αντιοξειδωτικό αυτό, επίσης, θεωρείται ότι εμποδίζει και τη δημιουργία ελευθέρων ριζών που δημιουργούνται από την έκθεση στις ακτίνες UV, ενώ ταυτόχρονα ο τόνος αποτελεί πολύ καλή πηγή πρωτεΐνης που δεν περιέχει καθόλου τρανς λιπαρά. Ακόμη, η νιασίνη του κάνει καλό στην καρδιά, καθώς βοηθά στη μείωση της χοληστερόλης και την επεξεργασία του λίπους από το σώμα σας, ενώ ταυτόχρονα αυξάνει την καλή (HDL) χοληστερίνη και μειώνει τα τριγλυκερίδια περισσότερο από τις στατίνες (φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη μείωση της χοληστερίνης).

Αποξηραμένα δαμάσκηνα: κρατούν την οστεοπόρωση μακριά
Μπορεί η φήμη τους να περιορίζεται για πολλούς κυρίως στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας, στην πραγματικότητα, όμως, τα αποξηραμένα δαμάσκηνα είναι πλούσια σε χαλκό, ο οποίος δρα ενάντια στην οστεοπόρωση. Ακόμη, περιέχουν τη φυτική ίνα που ονομάζεται ινουλίνη και όταν διασπάται από τα εντερικά βακτήρια, δημιουργεί ένα πιο όξινο περιβάλλον στο έντερο, έτσι ώστε να αυξάνεται η απορρόφηση του ασβεστίου.

Ρόδι: το βιβλικό φρούτο της καλής υγείας
Η καλοτυχία που «κυνηγάει» το φρούτο αυτό φαίνεται να σχετίζεται πολύ και με θέματα υγείας, αφού οι έρευνες δείχνουν ότι μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης των περισσότερων ειδών καρκίνου, λόγω των πολυφαινολών του που ονομάζονται ελαγιτανίνες και δίνουν στο φρούτο το χαρακτηριστικό χρώμα του. Για τους άντρες, μάλιστα, έχει 2 έξτρα ιδιότητες, καθώς επιβραδύνει την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων του προστάτη, ενώ ταυτόχρονα, λόγω του ότι βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος, μπορεί να δράσει βοηθητικά και σε προβλήματα στυτικής δυσλειτουργίας.

Κουρκούμη: ένα μπαχαρικό από την Ινδία που δρα ενάντια στην άνοια και τον καρκίνο
Η κουρκουμίνη, πολυφαινόλη που δίνει τη συγκεκριμένη χροιά και μυρωδιά στο ινδικό αυτό μπαχαρικό, έχει αντικαρκινικές και αντοφλεγμονώδεις ιδιότητες, ενώ αναπτύσσει και δράση ενάντια στους όγκους. Ακόμη, ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια βρήκαν ότι η κουρκούμη εμποδίζει τη συσσώρευση αμυλοειδούς πλάκας στον εγκέφαλο, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε Αλτσχάιμερ με το πέρασμα των χρόνων -και για του λόγου το αληθές, στην Ινδία όπου η κουρκούμη χρησιμοποιείται κατά κόρον, τα κρούσματα γεροντικής άνοιας είναι πολύ λιγότερα συγκριτικά με άλλες χώρες. Δοκιμάστε το μπαχαρικό αυτό με μαύρο πιπέρι για να ενισχύσετε τη βιοδιαθεσιμότητά του 1000 φορές, λόγω της πιπερίνης που υπάρχει στο πιπέρι.

Μαύρα φασόλια: για να δείτε… άσπρη μέρα
Αν και δεν είναι ιδιαιτέρως γνωστά στη χώρα μας, τα μαύρα φασόλια είναι σούπερ-ευεργετικά για την υγεία μας και , μάλιστα, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Nutrition, όσοι καταναλώνουν περίπου 80 γραμμάρια μαύρα φασόλια την ημέρα μειώνουν τον κίνδυνο εμφράγματος κατά 38%. Παρ’ όλο που όλα τα είδη φασολιού κάνουν καλό στην καρδιά, τα μαύρα φαίνεται να υπερτερούν τονώνοντας και τον εγκέφαλο κι ο λόγος είναι η υψηλή περιεκτικότητά τους σε ανθοκυανίνες, αντιοξειδωτικά που φαίνεται να βελτιώνουν την εγκεφαλική λειτουργία. Ταυτόχρονα, είναι πλούσια και σε άλλα θρεπτικά συστατικά, περιέχοντας πρωτεΐνη, καλά λιπαρά, φυλλικό οξύ, μαγνήσιο, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, κάλιο και φυτικές ίνες.

Στρείδια: για τεστοστερόνη στα ύψη
Τα όστρακα εν γένει αποτελούν μια εξαιρετική πηγή ασβεστίου, ψευδάργυρου, χαλκού, σιδήρου, καλίου, σεληνίου και ιωδίου, γεμίζοντας με θρεπτικές ουσίες όσους τα εντάσσουν στη διατροφή τους. Ταυτόχρονα, όμως, η κρεμώδης σάρκα τους φανερώνει άλλη μια ιδιότητα, καθώς αυξάνει τα επίπεδα τεστοστερόνης και προστατεύει απέναντι στον καρκίνο του προστάτη.

Πηγή: iator.gr

0 comments:

 
Υαλουρονικο © 2007 Template feito por Áurea R.C.