Thursday, August 4, 2011

Ενυδατωμένη επιδερμίδα σημαίνει όμορφο και νεανικό πρόσωπο


Καθημερινά προσπαθούμε να καλύψουμε την ανάγκη για άνεση και ελαστικότητα στην επιδερμίδα μας, καθώς είναι γνωστό ότι όσο πιο καλά ενυδατωμένη είναι, τόσο πιο όμορφη, λαμπερή και νεανική φαίνεται στο πέρασμα του χρόνου. Ωστόσο, είναι συνήθης περίπτωση να επιλέγουμε τελικά λανθασμένη ενυδατική κρέμα, με αποτέλεσμα αυτή να μη μας καλύπτει ή να μας γεμίζει με σμήγμα.
Η παροχή ενυδάτωσης στο δέρμα μας ξεκινάει κατ’ αρχάς από την ποσότητα νερού που καθημερινά καταναλώνουμε. Μελέτες αναφέρουν ότι η ποσότητα που θα πρέπει να λαμβάνουμε είναι 8-10 ποτήρια την ημέρα, όμως δεν αρκεί μόνο αυτό. Πολλές φορές, η επιδερμίδα αντιμετωπίζει καταστάσεις ξηρότητας και αφυδάτωσης, καταστάσεις που οφείλονται κυρίως στην ταχύτατη εξάτμιση του νερού από την επιδερμίδα. Οι ενυδατικές κρέμες, λόγω των συστατικών τους, εμποδίζουν τη γρήγορη εξάτμιση, με αποτέλεσμα να συγκρατούνται μεγαλύτερες ποσότητες νερού στην καρδιά των επιδερμικών κυττάρων. Συνεπώς, γίνεται κατανοητό πως η σημαντικότερη περιποίηση της επιδερμίδας μας παραμένει η καθημερινή ενυδάτωσή της.

Η λεπτή, σχεδόν διάφανη, υφή του ξηρού δέρματος δημιουργεί μια αίσθηση τραβήγματος καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Παράλληλα, τους χειμερινούς μήνες μπορούν συχνά να εντοπιστούν μέχρι και καταστάσεις απολέπισης της επιδερμίδας, οι οποίες προμηνύουν τη μετέπειτα αφυδάτωσή της. Η κατάλληλη ενυδατική κρέμα πρέπει να είναι πλούσια σε λιπαρά στοιχεία, όπως shea butter, βούτυρο karite, έλαιο jojoba, βιταμίνη Ε, γλυκερίνη και καταπραϋντικά συστατικά, όπως τα εκχυλίσματα καλέντουλας και αλόης. Στη συσκευασία πρέπει οπωσδήποτε να αναγράφονται όροι, όπως «πλούσια κρέμα βαθιάς ενυδάτωσης και τροφής». Επιπρόσθετα, δυναμικά έχουν κάνει την εμφάνιση τους και οι ορροί ενυδάτωσης, συμπληρώνοντας την περιποίηση του ξηρού δέρματος με πολλά υδατικά στοιχεία, όπως ουρία, υαλουρονικό οξύ και τους φυσικούς παράγοντες ενυδάτωσης (NMF).
Το μικτό δέρμα είναι πιο δύσκολο να ενυδατωθεί σωστά λόγω της ιδιαιτερότητάς του να είναι σε άλλα σημεία ξηρό (αφυδατωμένο) και σε άλλα λιπαρό. Πολλές φορές, χρησιμοποιώντας μια πλούσια ενυδατική κρέμα για να καλύψουμε την ανάγκη άνεσης στις ξηρές περιοχές, καταλήγουμε να γεμίζουμε με σμήγμα τις υπόλοιπες (συνήθως το πιγούνι και το μέτωπο). Μια ενυδατική κρέμα με ελαφριά λιπαρά και μη φαγεσωρογόνα στοιχεία (π.χ. έλαιο jojoba, ginhko biloba), πλούσια ενυδατικά συστατικά (π.χ. αλόη που έχει πολλαπλές ιδιότητες) και NMF είναι κατάλληλη γι’ αυτόν τον τύπο δέρματος. Να επιλέγετε κρέμες όπου στην συσκευασία τους αναγράφονται όροι, όπως «μη φαγεσωρογόνος», «ελαφριά υφή», «πλούσια σε υδατικά στοιχεία», αλλά όχι «κρέμα τροφής».
Οι γυναίκες με το λιπαρό δέρμα συχνά αρνούνται να χρησιμοποιούν ενυδατική κρέμα. Δεν αισθάνονται την καθημερινή ανάγκη ενυδάτωσης της επιδερμίδας τους εξαιτίας των αυξημένων λιπιδίων και φοβούνται είτε ότι θα γυαλίζουν, είτε ότι θα γεμίσουν με σπυράκια. Αποτέλεσμα τούτου είναι να αισθάνονται κάποιες φορές τράβηγμα στην επιδερμίδα τους, ενώ σε κάποιες πιο ακραίες περιπτώσεις, να διακρίνουν κάποιες πολύ λεπτές γραμμές αφυδάτωσης στην επιφάνεια του δέρματος. Ωστόσο, και ο συγκεκριμένος τύπος δέρματος χρήζει ειδικής αγωγής ενυδάτωσης. Η ανάγκη της λιπαρής επιδερμίδας καλύπτεται από ελαφριές κρέμες με σύνθεση υδατικών, σμηγματορρυθμιστικών στοιχείων με ματ υφή, ώστε να μην επιβαρύνεται το δέρμα με ανεπιθύμητες γυαλάδες. Καθοριστικό ρόλο εδώ παίζουν οι καθαριστικές μάσκες με συστατικά, όπως άργιλο και πρόπολη που αφαιρούν το περιττό σμήγμα με ελαφριά αντισηπτική δράση και αφήνουν την επιδερμίδα καθαρή.
Επίσης, ιδιαίτερα τους χειμερινούς μήνες, είναι σημαντική η καθημερινή ενυδάτωση των χειλιών και χεριών. Οι περιπτώσεις αφυδάτωσης και ξηρότητας σ’ αυτές τις περιοχές οφείλονται σε εξωτερικούς παράγοντες (π.χ. απότομη αλλαγή καιρικών συνθηκών ή συχνή χρήση σαπουνιού) και είναι πολύ έντονες, αν όχι επώδυνες. Η επιδερμίδα στα χέρια και τα χείλη έχει την τάση να ανοίγει και σε πολλές περιπτώσεις δημιουργούνται σκασίματα και πληγές. Η καθημερινή χρήση μιας πλούσιας ενυδατικής κρέμας χεριών και ενός lip balm λειτουργεί προστατευτικά. Επιπλέον, για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των πιο έντονων περιπτώσεων συνιστάται η χρήση μιας αναπλαστικής κρέμας η οποία περιέχει συστατικά, όπως υαλουρονικό οξύ, ψευδάργυρο και διάφορα φαρμακευτικά αναπλαστικά μόρια που συμβάλλουν στην ταχύτερη επούλωση.
Σε περίπτωση που δε γνωρίζετε σαφώς τον δικό σας τύπο δέρματος ή σας είναι δύσκολο να επιλέξετε την κατάλληλη ενυδατική κρέμα, η εξατομικευμένη συμβουλή από το φαρμακείο σας σίγουρα θα σας βοηθήσει! Αναζητήστε την!
Σιδέρη Άννα 
Σύμβουλος δερμοκαλλυντικής περιποίησης και ψυμμιθιολόγος Φαρμακείου Advance.

πηγή: advancehealth.gr

0 comments:

 
Υαλουρονικο © 2007 Template feito por Áurea R.C.