Wednesday, March 23, 2011

Τροφές και Αντιγήρανση


Μυστικά ομορφιάς που περνούν απ' το στομάχι

Υπάρχουν πολλά συστατικά που ενισχύουν την άμυνα του δέρματός μας. 

Οι πρωτεΐνες
Χτίζουν νέα κύτταρα, ίνες και ιστούς στο σώμα μας. Η κερατίνη του δέρματος είναι μία πρωτεΐνη! 

Οι δομικές πρωτεΐνες είναι απλές στη δομή τους και αποτελούνται από μία σειρά αμινοξέων, ενώ οι πρωτεΐνες με τις οποίες τρεφόμαστε είναι πιο πολύπλοκες. ‘Έτσι, ο οργανισμός μας τις διασπά σε μεμονωμένα αμινοξέα, τα οποία ύστερα χρησιμοποιούνται εκεί όπου υπάρχει η ανάγκη τους. 

Ένα από αυτά τα μέρη που χρησιμοποιούνται είναι και ο δερματικός ιστός. Έτσι, καλό είναι να καταναλώνουμε περίπου 1 γραμμάριο πρωτεϊνών ανά κιλό σωματικού βάρους, κάθε ημέρα. 

Άλλα σημαντικά συστατικά για το δέρμα, είναι τα λιπαρά οξέα. Τροφές όπως τα λιπαρά ψάρια, ο λιναρόσπορος, το λάδι νυχτολούλουδου, τα καρύδια, το αβοκάντο κα, είναι πλούσιες σε λιπαρά οξέα. 

Άλλα, σημαντικά για το δέρμα, θρεπτικά στοιχεία, είναι τα αντιοξειδωτικά (βιταμίνη C, A και E ) τα οποία καθυστερούν τη γήρανση. Μπορείτε να αυξήσετε την πρόσληψή τους αν ακολουθήσετε τις παρακάτω επιλογές: 

• Πράσινο τσάι και κακάο, αντί για καφέ. 
• Τρώτε σκούρα σοκολάτα αντί για γάλακτος 
• Γλυκοπατάτες, αντί για κανονικές άσπρες πατάτες 
• Φρέσκα καρότα και τραγανιστά λαχανικά, αντί για τσιπς και γρήγορο φαγητό 

Προσέξτε!
Η συμμετοχή των παραπάνω στη διατροφή μας, είναι μόνο ένα βήμα. Αν τα συστατικά αυτά περιέχονται στα προϊόντα περιποίησης, τότε κάνουμε ένα ακόμα βήμα για σφριγηλό, υγιές δέρμα.
 
Σύμφωνα με έρευνες υπάρχουν προϊόντα περιποίησης του δέρματος, που περιέχουν: 

• Το αντιοξειδωτικό συνένζυμο Q 10, το οποίο αντιστρέφει τις ρυτίδες και διορθώνει τη ζημιά από την ηλιακή ακτινοβολία. 
• Κερατίνη, που αυξάνει την παραγωγή δερματικών κυττάρων και την σφριγηλότητα. 
• Βιταμίνη Ε , που δρα προληπτικά ενάντια στις κηλίδες λόγω ηλικίας . 
• Βιταμίνη Α , που διεγείρει την παραγωγή κολλαγόνου . 
Υπάρχουν πολλά τρόφιμα που προσφέρουν θρεπτικά συστατικά ωφέλιμα για το δέρμα μας. Γι’ αυτό τρώτε σωστά για να τρέφετε το δέρμα σας!

Πηγή: lifeinbalance.gr

Μυστικά διατροφής για να μένετε νέοι!

Ένα από τα στοιχεία-«κλειδιά» στη μάχη για τη διατήρηση της νεότητας και της σφριγηλότητας της επιδερμίδας μας είναι το κολλαγόνο. Αυτή η απλή πρωτεΐνη που ισοδυναμεί με το ¼ της πρωτεΐνης που υπάρχει στο δέρμα μας, σταματά να παράγεται με τους ρυθμούς που γινόταν στο παρελθόν (ειδικά μετά την ηλικία των 25)!

Διατροφολόγοι και ειδικοί δερματολόγοι έχουν διακρίνει τις τροφές εκείνες που θα βοηθήσουν την επιδερμίδα να σου να παραμείνει νεανική και θα προμοτάρουν την παραγωγή όσο το δυνατόν περισσότερου κολλαγόνου.

Τόφου και σόγια:
Η εμμηνόπαυση και συγκεκριμένα η κατακόρυφη πτώση των οιστρογόνων συνδέονται άμεσα με την πτώση στα επίπεδα κολλαγόνου στο δέρμα. Έρευνες δείχνουν πως 30% ενός συγκεκριμένου τύπου κολλαγόνου της επιδερμίδας χάνεται στα πρώτα 5 χρόνια της εμμηνόπαυσης. 

Η σόγια και το τόφου (που είναι τυρί φτιαγμένο από γάλα σόγιας) περιέχουν ενώσεις (τα φυτο οιστρογόνα) που που δρουν στο σώμα ανάλογα με τα οιστρογόνα. Οπότε, όσο περισσότερη σόγια καταναλώνεις, τόσο βοηθάς στην περεταίρω παραγωγή κολλαγόνου.

Σολωμός:
Ο σολομός και τα υπόλοιπα θαλασσινά που είναι πλούσια σε Ω3 λιπαρά (όπως το σκουμπρί, η ρέγκα και οι σαρδέλες) και βοηθούν την επιδερμίδα να διατηρεί την πλαστικότητα και νεανικότητά της.

Ταυτόχρονα, τα Ω3 λιπαρά έχουν και αντιφλεγμονώδη δράση η οποία μπορεί να μην φαίνεται στην επιφάνεια της επιδερμίδας αλλά φαίνεται πως έχει την δυνατότητα να αυξάνει τον ρυθμό παραγωγής κολλαγόνου.

Σπανάκι:
Τα σκουρόχρωμα φύλλα των λαχανικών όπως είναι το σπανάκι, το λάχανο, το νεροκάρδαμο και το κατσαρό λάχανο, είναι πλούσια στο αντιοξειδωτικό που ονομάζεται λουτεΐνη. Τα αντιοξειδωτικά είναι απαραίτητα στον οργανισμό, για να συνεχίσει να παράγεται το κολλαγόνου αφού αυτά έχουν την ιδιότητα να εξολοθρεύουν τις ελεύθερες ρίζες.

Γαλοπούλα:
Η γαλοπούλα είναι εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης που βοηθά στην παραγωγή κολλαγόνου ενώ στο λευκό άπαχο κρέας της, βρίσκουμε και την συγκεκριμένη πρωτεΐνη καρνοσίνη που έχει αντιγηραντικές ιδιότητες: καταπολεμά τη γλυκοζυλίωση, παρατείνει τη διάρκεια ζωής κυττάρων και προστατεύει τις κυτταρικές μεμβράνες.

Τα μύρτιλλα και όλα τα φρούτα του δάσους
Η βιταμίνη C είναι απαραίτητη για την δημιουργία του κολλαγόνου και τα μύρτιλλα όπως και όλα τα φρούτα που ανήκουν στην ίδια κατηγορία (μούρα, φράουλες) είναι πλούσια σε βιταμίνη C. Σε καταστάσεις όπου οι άνθρωποι κάνουν καιρό να πάρουν την απαραίτητη βιταμίνη C (όπως ήταν παλαιότερα οι ναυτικοί) , εμφάνιζαν μέχρι και σκορβούτο που έκανε την επιδερμίδα τους θαμπή και προκαλούσε αδικαιολόγητη πτώση των δοντιών τους.Ταυτόχρονα, η βιταμίνη C καταπολεμά τις ελεύθερες ρίζες και έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες που επιτρέπουν στο κολλαγόνο να παράγεται ανενόχλητο.

Απόφυγε όμως την ζάχαρη:
Οι τροφές που είναι πλούσιες σε ζάχαρη αποτελούν τον εχθρό του κολλαγόνου. Σίγουρα, τα λαχανικά και τα φρούτα περιέχουν φυσικά σάκχαρα αλλά τα οφέλη τους, μπορούν να υπερκαλύψουν τα αρνητικά. Η ζάχαρη φαίνεται να έχει μια φλεγμονώδη αντίδραση απέναντι στο κολλαγόνου.

Πηγή: womenonly.gr
Σύμφωνα με τις τελευταίες έρευνες αυτές είναι οι τροφές πλούσιες σε αντιοξειδωτικά και φυτοχημικά που έχουν αντιγηραντικές ιδιότητες.

Προσθέστε τα στη διατροφή σας και αποκτήστε νεανικό και υπέροχο δέρμα, χωρίς… νυστέρι!

Λιναρόσπορος:
Πλούσιος σε πρωτεΐνες και φυτικές ίνες, αποτελεί καλή πηγή των ω-3 λιπαρών οξέων που συμβάλλουν στην αντιμετώπιση των μαύρων κηλίδων και των λεπτών ρυτίδων του δέρματος. Σύμφωνα με έρευνες η κατανάλωσή του επίσης μειώνει σημαντικά τους ερεθισμούς και τις κοκκινίλες ενώ συμβάλλει στην ενυδάτωση του δέρματος.
Τι να κάνετε: Προσθέστε τριμμένο λιναρόσπορο στο γιαούρτι, τα δημητριακά και τις σαλάτες σας.

Ντομάτα
Πλούσια στην αντιοξειδωτική ουσία λυκοπένιο, βοηθά στην πρόληψη της στεφανιαίας νόσου και την καθυστέρηση της γήρανσης του δέρματος εξουδετερώνοντας τις καταστροφικές ελεύθερες ρίζες οξυγόνου.
Τι να κάνετε: Καταναλώνετε τη ντομάτα μεγειρεμένη (σε σάλτσα) γιατί απευλευθερώνται έτσι οι ευεργετικές της ιδιότητες.

Ψάρι
Tα λιπαρά ψάρια όπως ο σολομός, ο τόνος, οι σαρδέλες περιέχουν υψηλή δόση ωμέγα – 3 λιπαρών που μεταξύ άλλων καταπολεμούν την ξηρότητα του δέρματος προστατεύοντας από την εμφάνιση πρόωρων ρυτίδων. Eρευνες έχουν δείξει επίσης ότι οι πρωτεΐνες των ψαριών μπορούν να περιορίσουν την εμφάνιση λεπτών γραμμών και ρυτίδων.
Τι να κάνετε: Καταναλώνετε ψάρια τουλάχιστον 2 φορές την εβδομάδα.

Πράσο
Πλούσιο σε θειαμίνη, ριβοφλαβίνη, ασβέστιο, κάλιο και φυλλικό οξύ. Περιέχει φλαβονοειδή και διεγείρουν την παραγωγή γλουταθειάνης, που βοηθάει την αποβολή τοξινών από τον οργανισμό και άλλων βλαβερών ουσιών που έχουν συσσωρευθεί.

Τι να κάνετε: Προσθέστε το στις σούπες, τα ψητά και τις σαλάτες σας όσο το δυνατό συχνότερα!

Στρείδια
Εξαιτίας της υψηλής τους περιεκτικότητας σε ψευδάργυρο έχουν χαρακτηριστεί ως «μενού της ομορφιάς». Σημαντικό στοιχείο για την υγεία του δέρματος, ο ψευδάργυρος συμμετέχει στη φυσική διαδικασία ανανέωσης των κυττάρων και έχει ισχυρή θεραπευτική δράση στην ακμή. Η έλλειψή του ευθύνεται για δερματικές ασθένειες.
Τι να κάνετε: Καταναλώνετε στρείδια στον ατμό τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα.

Eλαιόλαδο
Θεωρείται από τις τροφές με την ισχυρότερη αντιρυτιδική δράση.

Τι να κάνετε: H καθημερινή παρουσία του στο διαιτολόγιό σας, σε συνδυασμό με φρούτα και λαχανικά, μπορεί να ενισχύσει κατά 20% την αντίσταση του δέρματος στο σχηματισμό ρυτίδων ανεξάρτητα από τον τύπο της επιδερμίδας.

Το μυστικό
Προτιμήστε τα μοβ: Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, πολυφαινόλες και αντιοξειδωτικά. Όσο πιο έντονο είναι το χρώμα τους, τόσο πιο μεγάλη είναι η περιεκτικότητά τους σε πολυφαινόλες. Έτσι, για παράδειγμα, οι μοβ τροφές, όπως τα δαμάσκηνα, τα σταφύλια, τα παντζάρια, οι μελιτζάνες και τα βατόμουρα, αποτελούν εξαιρετική πηγή ανθοκυανινών.

Πηγή: omorfamistika.gr

0 comments:

 
Υαλουρονικο © 2007 Template feito por Áurea R.C.