Saturday, September 17, 2011

Περιορίστε τα αποτελέσματα του χρόνου

Η ομορφιά δεν είναι μόνο αυτό που βλέπουμε αφού ολοένα και πιο συχνά γινόμαστε μάρτυρες νέων καινοτομιών της τεχνολογικής προόδου και των επιστημών που αγωνίζονται να προλάβουν ή και να σταματήσουν τα αποτελέσματα του χρόνου που αυτός επιφέρει στην ανθρώπινη υπόσταση, με το πέρασμά του. 

Αποτελέσματα που γίνονται ορατά εκ πρώτης όψεως, στο παρουσιαστικό όλων μας. Εμφανείς αλλαγές που λαμβάνουν χώρα και μαρτυρούν την ηλικία μας, αλλαγές που αφορούν τη σύσταση, την ποιότητα, την υφή και την εμφάνιση του δέρματος, των μαλλιών και των νυχιών μας.

Παράλληλα, ιδίως τούτην την εποχή, η παραμελημένη διατροφή και οι έντονες καιρικές συνθήκες του χειμώνα συνεισφέρουν δραστικά στα παραπάνω αφού είναι κάποιοι από τους παράγοντες που αυξάνουν τη δημιουργία ελευθέρων ριζών στον οργανισμό μας. 

Οι ρίζες αυτές καταστρέφουν τα υγιή κύτταρα του σώματός μας, προκαλώντας δερματικές παθήσεις, πρόωρη γήρανση και άλλα νοσήματα φθοράς. Βέβαια, ο οργανισμός διαθέτει αντιοξειδωτικούς μηχανισμούς άμυνας απέναντι στις ελεύθερες ρίζες, που όμως οι άμυνες αυτές δεν αρκούν ή και εξαντλούνται ιδίως σε περιόδους υπερβολικής έκθεσης στην ηλιακή ακτινοβολία και της κατάχρησης στη διατροφή και -πιθανότατα- στο αλκοόλ. Κατά συνέπεια, είναι αναγκαία η ενίσχυσή τους με…τι άλλο παρά ότι καταναλώνουμε και ουσιαστικά κάνουμε ‘ένα’ με τον εαυτό μας!

Δέρμα

Το κολλαγόνο και η ελαστίνη αποτελούν βασικές πρωτεϊνικές δομές και είναι αυτές που χαρίζουν στο δέρμα ελαστικότητα και σφριγηλότητα. Με την έλευση όμως του χρόνου εκφυλίζονται και ατονούν, έχοντας ως συνέπεια το δέρμα να χάνει τη νεανικότητά του. Οι κυριότεροι, αλληλένδετοι λόγοι που επιφέρουν το φυσικό αυτό φαινόμενο είναι η ‘γήρανση’ των κυττάρων σε επίπεδο γονιδιακό (DNA) αλλά και λειτουργικό.

Ο πρώτος παράγοντας μεταφράζεται με απλά λόγια ως γενετική αδυναμία παραγωγής ικανοποιητικής ποσότητας και ποιότητας κολλαγόνου, ενώ ο δεύτερος ως μια γενικότερη υποβάθμιση της σύστασης και λειτουργίας της ίδιας της πρωτεΐνης. Σε κάθε περίπτωση, τα παραπάνω γεγονότα συνοδεύονται από την πρόκληση ‘οξειδωτικών’ βλαβών σε όλα τα επίπεδα κυτταρικής (άρα και ιστολογικής) συνοχής, ενώ στη διαδικασία αυτή συμβάλλουν και περιβαλλοντικοί παράγοντες, όπως η ατμοσφαιρική ρύπανση, η ηλιακή ακτινοβολία, το άγχος, το κάπνισμα και η κακή διατροφή.

Μαλλιά



Η ποιότητα των μαλλιών μας αντικατοπτρίζει εν μέρει και την ποιότητα της διατροφής μας. Το τριχωτό της κεφαλής αποτελείται από 100.000 περίπου τριχοθυλάκια και από 100.000-120.000 τρίχες με μέσο όρο ανάπτυξης τα 1,5 εκατοστά το μήνα. Καθημερινά, και υπό φυσιολογικές συνθήκες, χάνουμε γύρω στις 80-100 τρίχες. Δεν είναι λίγες οι μελέτες που έχουν αποδείξει πως τα μαλλιά (και τα νύχια) αποτελούν τα χαρακτηριστικότερα σημεία στα οποία εκδηλώνεται η καλή θρέψη του οργανισμού ή αντίθετα η υποθρεψία. 

Βλέπετε, όταν τα μαλλιά γίνονται θαμπά και εύθραυστα και αρχίζουν να πέφτουν, καθοριστικός παράγοντας είναι η κακή και ελλιπής διατροφή. Η σύσταση της καθημερινής μας δίαιτας επηρεάζει άμεσα την υγεία των μαλλιών, αφού η τριχόπτωση και τα διάφορα προβλήματα στην ανάπτυξη, τη σταθερότητα, την υφή και την εμφάνιση της τρίχας υποδηλώνουν συχνά την ανεπάρκεια κάποιου θρεπτικού συστατικού.

Νύχια

Παρόμοια σε σύσταση με τα μαλλιά, τα νύχια επηρεάζονται άμεσα από την ποιότητα της διατροφής. Το πόσο εύκολα σπάνε, αν ξεφλουδίζουν ή εμφανίζουν λευκά στίγματα είναι στοιχεία που έχουν άμεση σχέση με το τι τρώμε. Τρανό παράδειγμα τα αποτελέσματα μιας μελέτης που αναφέρει πως η ταχύτητα ανάπτυξής τους έχει αυξηθεί κατά 25% περίπου τα τελευταία 70 χρόνια (δηλαδή μεγαλώνουν γρηγορότερα) λόγω της σύγχρονης διατροφής (πιο πλούσια σε ζωικές πρωτεΐνες από το παρελθόν).

Διατροφή

Πρωτεΐνη: Έτσι λοιπόν, μια διατροφή πλούσια σε πρωτεΐνες συμβάλλει στην καλύτερη κατασκευή και αρτιότερη ανάπτυξη της τρίχας, των νυχιών αλλά και του δέρματος. Στην αντίθετη περίπτωση του υποσιτισμού, τα τριχοθυλάκια εξασθενούν. Οι τροφές που αποτελούν καλές πηγές πρωτεΐνης υψηλής βιολογικής αξίας είναι τα ψάρια, τα πουλερικά, το κρέας, τα αυγά και τα τυριά.

Βιταμίνη Α: Εξίσου ζωικές τροφές όπως τα ψάρια, το συκώτι, το γάλα, αλλά και φυτικές όπως τα φρούτα και τα λαχανικά με βαθύ κίτρινο ή πορτοκαλί χρώμα όπως η ντομάτα, το καρότο, τα βερίκοκα και το μάνγκο αποτελούν άριστες πηγές αυτής της βιταμίνης. Θεωρείται δε απαραίτητη για την ελαστικότητα του δέρματος των μαλλιών και των νυχιών και η έλλειψή της προκαλεί θαμπάδα και ευθραυστότητα και στα δύο.

Βιταμίνη Ε: Αποδεδειγμένα προστατεύει από την πρόωρη γήρανση του δέρματος, ενώ η έλλειψή της προκαλεί αφυδάτωση και ξηρότητα τόσο στο δέρμα όσο και στα μαλλιά. Θα τη βρείτε σε πλούσιες ποσότητες στο σολομό, ελαιόλαδο και αμύγδαλα.

Βιταμίνη C: Η βιταμίνη C είναι απαραίτητη για το σχηματισμό του κολλαγόνου, μιας δομικής ουσίας για την ανάπλαση του δέρματος (σφριγηλότητα) και των μαλλιών. Επιπρόσθετα, η αντιοξειδωτική δράση της καθυστερεί την πρόωρη γήρανσή τους. Η βιταμίνη C βρίσκεται σε άφθονες ποσότητες σε φρούτα και λαχανικά όπως οι φράουλες, τα εσπεριδοειδή, τα μούρα, τα κεράσια, η ντομάτα, οι πιπεριές και το μπρόκολο.

Φυλλικό οξύ, βιταμίνη Β12 και σίδηρος: Το φυλλικό οξύ πέρα από ισχυρό αντιοξειδωτικό, είναι απαραίτητο για τον πολλαπλασιασμό των κυττάρων, αφού συμμετέχει στη σύνθεση των νουκλεϊκών οξέων του DNA. Επιπλέον, συμμετέχει στη σύνθεση των αμινοξέων και των πρωτεϊνών των μαλλιών και του δέρματος (πιθανότατα και των νυχιών). Το φυλλικό οξύ, μαζί με τη βιταμίνη Β12 και το σίδηρο, είναι αναγκαία στη μεταφορά του οξυγόνου στους ιστούς του οργανισμού, συμπεριλαμβανομένων του δέρματος και των μαλλιών. Διαφορετικά το δέρμα γερνά πρόωρα, τα μαλλιά και τα νύχια γίνονται πιο θαμπά και πιο εύθραυστα. Το φυλλικό οξύ περιέχεται άφθονο στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά (πχ σπανάκι), τα όσπρια και το χυμό πορτοκαλιού, ενώ η βιταμίνη Β12 σε τροφές ζωικής προέλευσης κυρίως (κρέας, πουλερικά, ψάρια, αυγά, γαλακτοκομικά), ενώ πολύ καλές πηγές σιδήρου είναι το κόκκινο κρέας, το συκώτι, τα πουλερικά και τα ψάρια.

Βιοτίνη: Η βιοτίνη (Β5) ανήκει στις βιταμίνες του συμπλέγματος Β, διαδραματίζοντας σημαντικό ρόλο στην ενυδάτωση του δέρματος αλλά και στην ανάπτυξη των μαλλιών, ενώ σε περίπτωση ανεπάρκειας μπορεί να προκαλέσει τριχόπτωση. Κυριότερες πηγές της βιταμίνης είναι τα αυγά, το συκώτι και τα δημητριακά.

Ψευδάργυρος: Σχετικά πρόσφατες μελέτες έδειξαν πως ο ψευδάργυρος είναι απαραίτητος για τη σύνθεση της δομικής μονάδας της κερατίνης που συνιστά την τρίχα και το νύχι. Η έλλειψή του προκαλεί λευκά στίγματα (λευκονυχία). Αξιόλογη είναι και η αντιοξειδωτική του δράση, που συμβάλλει στην προστασία της τρίχας από τις ελεύθερες ρίζες. Τροφές όπως τα δημητριακά, το συκώτι, τα θαλασσινά, και τα όσπρια αποτελούν πολύ καλές πηγές αυτού του ιχνοστοιχείου.

Σελήνιο: Είναι ένα μέταλλο που καθυστερεί τη γήρανση του δέρματος. Βρίσκεται στα ψάρια, τα θαλασσινά και τα προϊόντα που βασίζονται στο γάλα και τα δημητριακά.
Για άλλη μια φορά επιβεβαιώνεται το μεσογειακό πρότυπο διατροφής που περιλαμβάνει τα ενδεδειγμένα στις ενδεδειγμένες ποσότητες. Ακολουθώντας όλα τα παραπάνω θα εξασφαλίσουμε μια φυσική και όμορφη ενηλικίωση, με όμορφο δέρμα, λαμπερά μαλλιά και γερά νύχια. Βλέπουμε λοιπόν ξεκάθαρα πως, η ομορφιά ξεκινά από μέσα μας, και για αυτό άλλωστε ομορφιά δεν είναι πάντα αυτό που βλέπουμε.

Extra Tip: Χρησιμοποιήστε Κρέμα Προσώπου και Σώματος με Υαλουρονικό Οξύ



Πηγή: iatronet.gr

0 comments:

 
Υαλουρονικο © 2007 Template feito por Áurea R.C.