Monday, June 6, 2011

Τα μυστικά της αντιγήρανσης


Τύποι και παράγοντες γήρανσης

Με την πάροδο του χρόνου η επιδερμίδα οδηγείται σε φυσιολογική βιολογική γήρανση (ενδογενής γήρανση). Η σταδιακή επιβράδυνση της διαδικασίας ανανέωσης των κυττάρων και η μείωση παραγωγής ελαστίνης και κολλαγόνου από τους ινοβλάστες έχουν ως αποτέλεσμα την απώλεια της σφριγηλότητας και της ελαστικότητάς της. Έτσι, η επιδερμίδα αρχίζει να χάνει τη λάμψη της, οι πρώτες λεπτές γραμμές κάνουν την εμφάνισή τους στο πρόσωπο και σχηματίζονται μικρές ρυτίδες.
Ο χρόνος δεν είναι η μόνη αιτία «φθοράς» της επιδερμίδας. Σχετικές μελέτες αποδεικνύουν ότι το 75% των πρώτων σημαδιών γήρανσης οφείλεται σε άλλους παράγοντες, όπως η ηλιακή ακτινοβολία, η ρύπανση της ατμόσφαιρας, το κάπνισμα και η εμμηνόπαυση (εξωγενής γήρανση). Για παράδειγμα, είναι γνωστό ότι η παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο οδηγεί σε σταδιακή εκφύλιση του κολλαγόνου, με αποτέλεσμα την
ατροφία του δέρματος.
Επιπλέον, οι ατμοσφαιρικοί ρύποι σταθεροποιούνται στην επιδερμίδα, ανακατεύονται με φυσικά στίγματα και σμήγμα και υπό την επίδραση της υπεριώδους ακτινοβολίας παράγουν τοξίνες. Οι τοξίνες εισχωρούν, διασκορπίζονται και συσσωρεύονται στην επιδερμίδα, εμποδίζοντας τη φυσική λειτουργία άμυνας και αποτοξίνωσής της.
Επίσης, σημαντικός παράγοντας που συμβάλλει στη γένεση των ρυτίδων είναι το κάπνισμα. Αφενός μειώνει τη ροή του αίματος στο δέρμα του προσώπου, εμποδίζοντας σημαντικές θρεπτικές ουσίες να φτάσουν στη συγκεκριμένη περιοχή, και αφετέρου είναι αιτία αυξημένης παραγωγής ελεύθερων ριζών οξυγόνου, οι οποίες προκαλούν βλάβες στα δερματικά κύτταρα. Παράλληλα, η συνεχής εισπνοή και εκπνοή καπνού δημιουργεί κάθετες γραμμώσεις στο άνω χείλος και ζαρώματα γύρω από τα μάτια.
Τέλος, έχει υπολογισθεί ότι οι γυναίκες που έχουν εισέλθει πρόσφατα στην εμμηνόπαυση χάνουν καθημερινά 29-30mg κολλαγόνου.

Δέκα λεπτά την ημέρα…νεότητα για πάντα!

Η διατήρηση της υγείας του δέρματος είναι μια απλή, εύκολη και σχετικά γρήγορη διαδικασία. Δέκα λεπτά ημερησίως συνήθως αρκούν για μια ολοκληρωμένη αγωγή αντιγήρανσης, η οποία περιλαμβάνει τα εξής βήματα:
1. Καθαρισμός: καλό ντεμακιγιάζ δύο φορές την ημέρα πρέπει να είναι η απόλυτη προτεραιότητά σας. Η βασική λειτουργία ενός καθαριστικού είναι να αφαιρέσει και να απομακρύνει τα νεκρά κύτταρα και την υπερβολική λιπαρότητα, χωρίς να ξηραίνει την επιδερμίδα. Προτιμήστε τα γνωστά cleansers της αγοράς που αποτελούνται βασικά από έλαια, νερό και ουσίες καθαρισμού, απομακρύνοντας έτσι το foundation, την πούδρα, το ρουζ και τη λιπαρότητα της επιδερμίδας.
Βεβαίως, σημαντικό ρόλο στην επιλογή του κατάλληλου καθαριστικού παίζει και ο τύπος της επιδερμίδας. Σε περίπτωση που διαθέτετε κανονική ή ξηρή επιδερμίδα, χρειάζεστε ένα μαλακτικό προϊόν, δηλαδή ένα
γαλάκτωμα ή κρεμώδες καθαριστικό με φυτικά έλαια. Αντίθετα, εάν η επιδερμίδα σας είναι λιπαρή, προτιμήστε ένα προϊόν με συστατικά που αντικαθιστούν το λάδι, ώστε να διατηρούν την υγρασία της επιδερμίδας χωρίς να την επιβαρύνουν.
2. Απολέπιση: στηρίζεται σε ειδικά peelings που αφαιρούν την πρώτη στοιβάδα του δέρματος. Με αυτόν τον τρόπο διευκολύνεται η διείσδυση ενυδατικών στοιχείων στο βάθος της επιδερμίδας, διεγείροντας την παραγωγή κολλαγόνου και ελαστίνης. Υιοθετήστε την αγωγή απολέπισης μία φορά την εβδομάδα για καλύτερο αποτέλεσμα.
3. Ενυδάτωση: ξεκινάει από την καθημερινή κατανάλωση ικανοποιητικής ποσότητας νερού. Το νερό συμβάλλει στην αποβολή τοξινών από τον οργανισμό και τη βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος. Επιπλέον, το οξυγόνο του νερού παίζει σημαντικό ρόλο στη διαδικασία ανανέωσης των κυττάρων. Μελέτες καταλήγουν ότι η ημερήσια συνιστώμενη ποσότητα νερού είναι 8-10 ποτήρια την ημέρα. Όμως δεν αρκεί μόνο αυτό.
Πολλές φορές, η επιδερμίδα αντιμετωπίζει καταστάσεις ξηρότητας και αφυδάτωσης που οφείλονται κυρίως στην ταχύτατη εξάτμιση του νερού από την επιδερμίδα. Οι ενυδατικές κρέμες, λόγω των συστατικών τους, εμποδίζουν τη γρήγορη εξάτμιση, με αποτέλεσμα να συγκρατούνται μεγαλύτερες ποσότητες νερού στην καρδιά των επιδερμικών κυττάρων. Συνεπώς, η σημαντικότερη περιποίηση της επιδερμίδας μας παραμένει η καθημερινή ενυδάτωσή της.

Επιλογή κατάλληλου ενυδατικού προϊόντος

Εξαρτάται άμεσα από τον τύπο της επιδερμίδας. Σε περίπτωση ξηρού δέρματος, η κατάλληλη ενυδατική κρέμα πρέπει να είναι πλούσια σε λιπαρά στοιχεία, όπως shea butter, βούτυρο karite, έλαιο jojoba, βιταμίνη Ε, γλυκερίνη και καταπραϋντικά συστατικά, όπως τα εκχυλίσματα καλέντουλας και αλόης.
Το μικτό δέρμα είναι πιο δύσκολο να ενυδατωθεί σωστά λόγω της ιδιαιτερότητάς του να είναι σε άλλα σημεία ξηρό (αφυδατωμένο) και σε άλλα λιπαρό. Πολλές φορές, η χρήση πλούσιας ενυδατικής κρέμας για την κάλυψη της ανάγκης άνεσης στις ξηρές περιοχές καταλήγει στο γέμισμα με σμήγμα των υπόλοιπων (συνήθως πιγούνι και μέτωπο). Μια ενυδατική κρέμα με ελαφρώς λιπαρά και μη φαγεσωρογόνα στοιχεία (π.χ. έλαιο jojoba, gingko biloba), πλούσια ενυδατικά συστατικά (π.χ. αλόη που έχει πολλαπλές ιδιότητες) και NMF είναι κατάλληλη γι’ αυτόν τον τύπο δέρματος.
Τέλος, η ανάγκη της λιπαρής επιδερμίδας καλύπτεται από ελαφρές κρέμες με σύνθεση υδατικών, σμηγματορρυθμιστικών στοιχείων που δίνουν ματ αποτέλεσμα και απαλλάσσουν το δέρμα από ανεπιθύμητες γυαλάδες. Καθοριστικό ρόλο παίζουν οι καθαριστικές μάσκες με συστατικά, όπως άργιλο και πρόπολη που αφαιρούν το περιττό σμήγμα με ήπια αντισηπτική δράση και αφήνουν την επιδερμίδα καθαρή.

Πέντε χρυσοί κανόνες αντιγήρανσης

Η προσπάθεια για επιβράδυνση του φαινομένου της γήρανσης δεν περιορίζεται μόνο στις δυνατότητες της καλλυντικής περιποίησης. Εδώ και χρόνια ένας ολόκληρος κλάδος της ιατρικής και της κοσμετολογίας ασχολείται με θέματα αντιγήρανσης, αναζητώντας απλές «συνταγές» που μπορούν να κάνουν τους ανθρώπους να δείχνουν νεότεροι. Μοριακοί βιολόγοι και γεροντολόγοι εκτιμούν πως είναι εφικτό να γυρίσει ο χρόνος πίσω ακόμα και κατά δέκα χρόνια, καθώς και να αυξηθεί το προσδόκιμο όριο ζωής κατά είκοσι ή περισσότερα χρόνια εάν ο καθένας ενσωματώσει στην καθημερινότητά του απλές και εύκολες πρακτικές.
Σταματήστε το κάπνισμα: αλλοιώνει σοβαρά τις αισθήσεις και τις πνευματικές λειτουργίες, γερνάει πρόωρα το δέρμα και ελαττώνει το προσδόκιμο ζωής κατά 10 με 15 χρόνια.
Διατηρήστε το φυσιολογικό σας βάρος: τα επιπλέον κιλά και οι συνεχείς αυξομειώσεις βάρους ενισχύουν τη συσσώρευση ελεύθερων ριζών και άλλων τοξικών ουσιών.
Φροντίστε τη διατροφή σας: ο σωστός τρόπος διατροφής συσχετίζεται άμεσα με την πρόσληψη ποικιλίας τροφών και όχι την εξειδίκευση σε κάποιες συγκεκριμένες.
Φροντίστε η καθημερινή δίαιτά σας να περιλαμβάνει οπωσδήποτε φρούτα και λαχανικά, τα οποία είναι ιδιαίτερα πλούσια σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία.
Επιπλέον, προσπαθήστε να περιορίσετε στο καθημερινό διαιτολόγιό σας την πρόσληψη τροφών που περιέχουν ζάχαρη, αλάτι και χημικά συντηρητικά ή έχουν παρασκευαστεί με ανθυγιεινούς τρόπους (τηγανιτά, καπνιστά, παστά) γιατί επιτείνουν τις κυτταρικές φθορές.

Οι αγαπημένες βιταμίνες της επιδερμίδας σας…

Βιταμίνη Α: Βοηθά στη συγκράτηση υγρασίας από την επιδερμίδα και συμβάλλει στη δραστηριοποίηση της λειτουργίας των κυττάρων.
Βιταμίνες του συμπλέγματος Β: Ενισχύουν την άμυνα του δέρματος.
Βιταμίνη C: Απαραίτητη για λαμπερή επιδερμίδα, ενώ παράλληλα δρα κατά των ελεύθερων ριζών.
Βιταμίνη Ε: Ισχυρό αντιοξειδωτικό, βοηθά στη διατήρηση της σφριγηλότητας του δέρματος.
Βιταμίνη Ρ ή πολυφαινόλες: Έχουν εξαιρετικές αντιοξειδωτικές ιδιότητες, εμποδίζοντας τη δημιουργία και τη δράση των ελεύθερων ριζών.

Μην φοβάστε τα συμπληρώματα διατροφής: πολυετείς εργαστηριακές μελέτες έχουν καταλήξει στην παραγωγή συμπληρωμάτων διατροφής που περιορίζουν τα σημάδια του χρόνου και χαρίζουν σφριγηλή επιδερμίδα. Συμβουλευθείτε τον φαρμακοποιό σας για το κατάλληλο διατροφικό συμπλήρωμα που ταιριάζει στις δικές σας ανάγκες!
Προστατέψτε το δέρμα σας από την υπερβολική έκθεση στον ήλιο: καλό θα ήταν να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί στην άσκοπη έκθεση του δέρματος στις βλαβερές συνέπειες του ήλιου. Έρευνες έχουν καταλήξει πως όταν το δέρμα παραμένει στον ίσκιο για μεγάλα χρονικά διαστήματα, είναι δυνατό να αναπαραγάγει σε σημαντικά επίπεδα νέο κολλαγόνο.
Κοιμηθείτε περισσότερο: ο ύπνος είναι το καλύτερο τονωτικό. Μέσα από τον βαθύ και ήρεμο ύπνο, το σώμα αποκαθιστά τις φθορές του και ο οργανισμός ανακτά τις δυνάμεις του. Φροντίστε, λοιπόν, να κοιμάστε καθημερινά τουλάχιστον 7-8 ώρες.
πηγή: advancehealth.gr

0 comments:

 
Υαλουρονικο © 2007 Template feito por Áurea R.C.