Thursday, March 3, 2011

16 FAQ για το Botox


botox,vistabel,ρυτίδεςBotox photo gallery

1. Τι ακριβώς είναι το Botox? Πώς δρα και τι προέλευσης είναι το φάρμακο?

Το Botox είναι ενέσιμο φάρμακο το οποίο χρησιμοποιείται για τον περιορισμό της ακούσιας λειτουργίας ορισμένων μυών του προσώπου και του λαιμού οι οποίοι δημιουργούν τις γραμμές έκφρασης, τις ρυτίδες. Χρησιμοποιούμε το αμερικανικής προελεύσεως σκεύασμα botox©

2. Γιατί υπάρχουν διακυμάνσεις στο κόστος της θεραπείας με botox  από ιατρό σε ιατρό?

 Το κόστος της θεραπείας εξαρτάται από το είδος και την προέλευση του φαρμάκου που θα χρησιμοποιηθεί, την εξειδίκευση, γνώση και εμπειρία του ιατρού που την εφαρμόζει και την διάρκεια του αποτελέσματος της. Συγκεκριμένα τα σκευάσματα ευρωπαικής ή αμερικανικής προέλευσης τα οποία είναι και τα μόνα ασφαλή είναι αρκετά ακριβότερα σε σχέση με αντιστοιχα ασιατικά αμφίβολης ποιότητας. Μη εξειδικευμένοι ιατροί που προσφέρουν υπηρεσίες Πλαστικού Χειρουργού είναι λογικό να προσφέρουν χαμηλότερες τιμές ακριβώς εξ'αιτίας της έλλειψης ολοκληρωμένης γνώσης και εκπαίδευσης. Επίσης η ποσότητα που χρησιμοποιείται σε κάθε θεραπεία είναι καθοριστική για το αποτέλεσμα και την διάρκειά του. Με τη χρήση μικρότερης ποσότητας αξιόπιστου υλικού με σκοπό τη μείωση του κόστους, το αποτέλεσμα θα είναι βραχυπρόθεσμο και αθροιστικά το κόστος θα είναι μεγαλύτερο γιατί θα χρειαστούν τελικά συχνότερες επισκέψεις.Κατά μέσο όρο η διάρκεια της δράσης του φαρμάκου είναι 6 μήνες. Αυτό σημαίνει ότι με δύο συνεδρίες τον χρόνο μπορούμε να διατηρήσουμε το αποτέλεσμα μόνιμα.

3. Ποια ηλικία είναι η κατάλληλη για να αρχίσει κανείς τη θεραπεία?

Η δημιουργία των γραμμών έκφρασης δεν εξαρτάται μόνο από την ηλικία αλλά και από τον τύπο του δέρματος, που διαφέρει από άτομο σε άτομο. Δεν μπορούμε να ορίσουμε μια συγκεκριμένη ηλικία έναρξης της θεραπείας αλλά η προσπάθειά μας είναι να λειτουργήσουμε προληπτικά και να καθυστερήσουμε ή και να αποτρέψουμε ακόμα, τη δημιουργία τους.

4. Μετά την θεραπεία θα καταλήξω με ένα ανέκφραστο πρόσωπο?

Πολλές γυναίκες φοβούνται ότι μετά τη θεραπεία θα αποκτήσουν το λεγόμενο frozen face δηλαδή ένα παγωμένο, ανέκφραστο πρόσωπο που δεν συσπάται. Αυτό είναι κάτι που ούτε ο Πλαστικός Χειρουργός αλλά ούτε και ο ασθενής επιθυμεί. Τις περισσότερες φορές τα αποτελέσματα αυτά προέρχονται από θεραπείες που έχουν γίνει από μη εξειδικευμένους ιατρούς και πολλές φορές ακόμα και από μη ιατρούς. Ο Πλαστικός Χειρουργός γνωρίζει επακριβώς που και πως πρέπει να εφαρμόσει την θεραπεία έτσι ώστε να έχουμε ένα τέλειο αλλά και φυσικό αποτέλεσμα.

5. Θα εξαφανιστούν όλες οι ρυτίδες από το πρόσωπό μου?

Οι γραμμές έκφρασης διακρίνονται σε δυναμικές και στατικές. Δηλαδή αυτές που εμφανίζονται μόνο κατά την σύσπαση του μυός και αυτές που έχουν ήδη εγκατασταθεί στο δέρμα. Με την αδρανοποίηση των μυών, οι πρώτες εξαφανίζονται πλήρως ενώ οι στατικές σταδιακά λειαίνονται και μειώνεται το βάθος τους.

6. Υπάρχουν παρενέργειες από τη θεραπεία?

Παρενέργεια με την έννοια της μόνιμης βλάβης στον οργανισμό δεν υπάρχει μιας και όπως έχουμε πει τα αποτελέσματα είναι πλήρως αναστρέψιμα. Ακόμα και αυτά μπορούμε να τα αποφύγουμε, απλά επιλέγοντας να κάνουμε τη θεραπεία σε εξειδικευμένο ιατρό, Πλαστικό Χειρουργό. Η λαθεμένη χρήση του botox από κάποιον μη ειδικό μπορεί να προκαλέσει ασυμμετρίες, βλεφαρόπτωση, κ.α., ευτυχώς πάντα αναστρέψιμα.

7. Αν κάνω πολλές φορές κινδυνεύω? Είναι δοκιμασμένο και ασφαλές φάρμακο?

Το botox δεν είναι νέο φάρμακο, καθώς χρησιμοποιείται ήδη από την δεκαετία του ’60 για τη θεραπεία ασθενειών όπως η παλαμιαία και η μασχαλιαία υπεριδρωσία, τα «τικ» κ.α. Πιο πρόσφατη είναι η χρήση του στην κοσμητική ιατρική αλλά και πάλι μιλάμε για δεκαετίες εφαρμογής του συγκεκριμένου σκευάσματος. Συνεπώς, πρόκειται για ένα δοκιμασμένο και ασφαλές φάρμακο το οποίο δεν έχει δημιουργήσει παρενέργειες ούτε μετά από μακροχρόνια χρήση αλλά ούτε και πολλά χρόνια μετά την πρώτη του χρήση.

8. Αν κάνω 2-3 φορές και μετά σταματήσω θα «κρεμάσω»? Θα γίνω χειρότερα από ότι πριν?

Το botox αναστέλλει την ακούσια λειτουργία των μυών, η οποία είναι ένας από τους βασικούς παράγοντες δημιουργίας των ρυτίδων. Συνεπώς, για όσο διάστημα ακολουθούμε τη θεραπεία αφαιρούμε την αιτία που προκαλεί τις ρυτίδες και ουσιαστικά είναι σαν να σταματάμε το χρόνο. Αν για κάποιο λόγο σταματήσουμε τη θεραπεία, θα επανέλθουμε στην κατάσταση που βρισκόμασταν πριν την έναρξη της θεραπείας.
botox,vistabel,μπότοξ

9. Πώς γίνεται η θεραπεία και πόσο διαρκεί?

Η εφαρμογή γίνεται με τη χρήση μιας μικροσκοπική βελόνας και εγχέεται ελάχιστη ποσότητα φαρμάκου σε προκαθορισμένα σημεία τα οποία έχουν σημειωθεί από τον Πλαστικό Χειρουργό. Η όλη διαδικασία διαρκεί περίπου 10 λεπτά.

10. Θα πονέσω?

Η βελόνα και η σύριγγα που χρησιμοποιούμε είναι οι πιο λεπτές που υπάρχουν. Δεν μιλάμε συνεπώς για πόνο, αλλά για μία στιγμιαία ενόχληση στα σημεία που γίνεται η εφαρμογή.για το λό Δεν απαιτείται η χρήση τοπικού αναισθητικού.

11. Πότε αρχίζει να φαίνεται το αποτέλεσμα?

Μετά από 2-3 ημέρες οι ρυτίδες αρχίζουν σταδιακά να λειαίνονται και να είναι ορατά τα πρώτα αποτελέσματα. Μέρα με την ημέρα το αποτέλεσμα βελτιώνεται αποκτώντας την ολοκληρωμένη εικόνα 10 ημέρες μετά. Συνίσταται μια επίσκεψη στον ιατρό μετά από 15 μέρες για τον έλεγχο της τελικής εικόνας.

12. Πρέπει να αποφύγω ή να προσέχω κάτι μετά την θεραπεία?

Το μόνο που πρέπει να προσέξουμε μετά την θεραπεία είναι ότι δεν πρέπει να κοιμηθούμε για το επόμενο 4ωρο, για να αποφύγουμε την πιθανή διάχυση του φαρμάκου μονόπλευρα, πράγμα που θα συμβεί αν κοιμηθούμε με το πρόσωπο γυρισμένο στη μια πλευρά. Καλό θα ήταν να αποφύγουμε και τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες (μικρότερες των 0°C) τις πρώτες 2-3 ημέρες. Έκθεση σε θερμοκρασίες υπό του μηδενός μπορεί να προκαλέσουν την καταστροφή του φαρμάκου και τη μείωση της απόδοσης της θεραπείας.

13. Σε ποιά σημεία εφαρμόζεται η θεραπεία?

Το botox εφαρμόζεται στο upper και lower face και στον λαιμό. Πιο αναλυτικά, αρχίζοντας από το upper face το χρησιμοποιούμε για τις οριζόντιες ρυτίδες του μετώπου, τις κάθετες γραμμές του μεσόφρυου (ρυτίδες που σχηματίζονται κατά την συνοφρύωση) και γύρω από τα μάτια, για το γνωστό «πόδι της χήνας». Επίσης μπορούμε να ανυψώσουμε την έξω γωνία του φρυδιού κάνοντάς το τοξωτό. Στο lower face μπορούμε να διορθώσουμε μικρές ατέλειες όπως η πτώση της γωνίας του στόματος. Στον λαιμό βρίσκει χρήση στις οριζόντιες γραμμές αλλά και στους κατακόρυφους «κίονες» που σχηματίζονται λόγω της χαλάρωσης των μυών και του δέρματος του λαιμού.
botox,vistabel,μπότοξbotox,vistabel,μπότοξ

14.Τι άλλο μη επεμβατικό μπορώ να κάνω στο πρόσωπό μου σε συνδυασμό με το Botox?

botox,vistabel,μπότοξ,υαλουρονικόΌπως ήδη έχουμε πει, το botox βρίσκει χρήση στο ανώτερο και κατώτερο πρόσωπο. Για να έχουμε μια συνολική βελτίωση του προσώπου, μπορεί να γίνει ταυτόχρονη θεραπεία με ενέσιμο υαλουρονικό οξύ, στο middle face. Είναι το γνωστό και σαν filler και χρησιμοποιείται για το «γέμισμα» των γραμμών έκφρασης στο μέσον του προσώπου, στις ρινο-παρειακές αύλακες. Είναι μία ουσία που βρίσκεται ήδη στο δέρμα μας και παίζει σημαντικό ρόλο στην διατήρηση της ελαστικότητας και της σφρυγιλότητάς του. Πολύ φυσικό αποτέλεσμα έχουμε επίσης στα χείλη, όταν θέλουμε να τονίσουμε το περίγραμμά τους ή να αυξήσουμε ελαφρώς τον όγκο τους.

15. Η θεραπεία εφαρμόζεται και στους άνδρες?

Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι άνδρες καταφεύγουν στον Πλαστικό Χειρουργό αναζητώντας τη βελτίωση της εμφάνισης τους. Μοιραία λοιπόν και το botox παύει να είναι «προνόμιο» μόνο των γυναικών και συμπεριλαμβάνεται στην κατηγορία των «taboo που έχουν καταρριφθεί». Η διαφορά βρίσκεται στη δόση του φαρμάκου η οποία πρέπει να είναι μεγαλύτερη στους άνδρες λόγω μεγαλύτερης μυϊκής μάζας και κάποιες διαφορές στην τεχνική. Δεν πρέπει σε έναν άνδρα να δημιουργήσουμε ένα τοξωτό φρύδι πράγμα που σε μία γυναίκα είναι σχεδόν πάντα το ζητούμενο. Και πάλι η επιλογή του σωστού ιατρού μας προστατεύει από τέτοιου είδους «αποτελέσματα»…

16. Πόση διάρκεια έχει η δράση του και κάθε πότε μπορώ να κάνω?

 Η μέση διάρκεια του αποτελέσματος της θεραπείας είναι 6 μήνες, δηλαδή απαιτείται να γίνεται δύο φορές το χρόνο για ένα αποτέλεσμα διαρκείας.

 

0 comments:

 
Υαλουρονικο © 2007 Template feito por Áurea R.C.